woensdag, februari 28, 2024
foto

24-09-2022 – Westelijke Mijnstreek, Geslaagde oefen carrousel

Op zaterdag 24 september werd er in de Westelijke Mijnstreek een carrousel oefening gehouden onder de korpsen van Beek, Born,Geleen, Schinnen en Stein. Tijdens deze dag werd op een 5 tal locaties diverse oefeningen geënsceneerd.

Zo werd er achterom bij de kazerne in Geleen een ongeval geënsceneerd waarbij tijdens het lossen van een auto vanaf een autoambulance een persoon onder de auto terecht was gekomen en hierdoor het voertuig bekneld kwam te zitten

In de haven in Stein was er door een noodlottig ongeval 1 persoon in het water gevallen en besloot de schipper van het schip het slachtoffer achterna de springen om deze te redden waarna uiteindelijk 2 personen te water geraakt waren en moesten deze personen uit het water worden gehaald.

In Schinnen werd een ongeval geënsceneerd waarbij op een boerderij een persoon tijdens het lossen van een baal met voedingsvoer bekneld kwam te zitten met zijn been onder deze 700 KG wegende baal met voer.

Op Maastricht Aachen Airport (MAA) in Beek werd tijdens het onderhoud aan een vliegtuig in de hangar  door het aanwezige personeel eten besteld en werd dit bezorgd door een  bezorgdienst, echter werd deze bezorger onwel in de hangar en reed deze tegen de motor van het vliegtuig aan waardoor er brand ontstond in het vliegtuig, hierbij moest de brandweer het vuur blussen en op zoek gaan naar de diverse onderhoudsmonteurs die zich nog in het vliegtuig zaten en gered moesten worden.

Tot slot werd er in Born een ongeval geënsceneerd waarbij een auto tegen een lantaarnpaal was gereden en vervolgens de aanhanger deze wat achter het voertuig werd vervoerd kantelde en hierdoor diverse vaten met onbekende vloeistof lekte. Tijdens het aanrijden van de voertuigen was dit echter niet duidelijk en waren de aanrijdende voertuigen onderweg voor een mogelijk ongeval met beknelling, bij aankomst bleek dat een toevallige voorbijganger behoorlijk klagen over prikkende ogen en last van de ademhaling, hierop moest de bevelvoerder opschalen naar een ongeval met geen gevaarlijke stof.

Bij al deze oefeningen was het de bedoeling dat er vooral geleerd werd tijdens deze oefen carrousel en werd door alle ploegen elk scenario anders aangepakt. Als afsluiting van deze geslaagde oefen carrousel werd er op de kazerne West in Sittard een gezamenlijk eten georganiseerd en werd door zowel de oefenleiding als mede ook de commandant Leon Houben van de brandweer iedereen bedankt voor zijn medewerking aan deze dag.

Foto’s & video copyright Brandweer Zuid-Limburg –Disclaime