16-09-2017 – Parkstad, Geslaagde oefencarrousel

Op zaterdag 16 september werd voor de 3 jaar de carrousel oefening gehouden voor de posten Bocholtz, Margraten, Mechelen, Mheer en Simpelveld. Op 5 verschillende locatie waren er oefeningen opgezet deze wat door elk korps uitgevoerd diende te worden.

In Simpelveld werd geoefend met het gebruiken van de warmtebeeldcamera waarbij in het betreffende object gezocht moest worden naar warme hotspots deze wat verstopt waren in het pand.

Bij de kazerne in Nijswiller was een ongeval geënsceneerd waarbij een bouwsteiger was omgevallen tegen een container deze wat op dat moment werd gelost door een vrachtwagenchauffeur op de locatie. Door het ongeval bleken en 2 personen deze wat aan het werk waren op de steiger gewond geraakt te zijn waarbij 1 slachtoffer bekneld kwam te zitten tussen de container en de omgevallen steiger. Door het gebruik te maken redgereedschap kon het “slachtoffer” bevrijd worden uit zijn benaderde positie.

Op de Hofstraat in Nijswiller was er in een leegstaande school een ongeval met een gevaarlijke stof geënsceneerd waarbij een slachtoffer in aanraking was gekomen met een bijtende vloeistof en onwel was geworden. Nadat de slachtoffer gevonden was en overgedragen was aan het aanwezige ambulance personeel werd de situatie gestabiliseerd.

Op de Tienbaan in Bocholtz was bij de zendmast een oefening redding op hoogte geënsceneerd. Nadat er eerst uitleg werd gegeven over het gebruik van de hulpmiddelen deze wat voor dit soort reddingen beschikbaar zijn op de voertuigen. Vervolgens werd in de praktijk geoefend om een onderhoudsmonteur te bevrijden deze wat op ongeveer 10 meter hoogte onwel was geworden en niet meer zelfstandig in staat was op naar onder te klimmen. Met behulp van de reddings touwen kon het slachtoffer veilig omlaag gebracht worden.

Als laatste was er op de Ingberdorpstraat in Gulpen een binnenbrand geënsceneerd waarbij op de bovenverdieping van het pand een slachtoffer lag. Allereerst werd de brand gelokaliseerd op de begane grond en werd deze geblust waarna de andere ploeg opzoek ging naar het slachtoffer.

Nadat iedere brandweerpost de bovenstaande oefeningen had uitgevoerd werd op de kazerne Nijswiller met een hapje en een drankje deze oefencarrousel nabesproken en kon deze oefendag als geslaagd en leerzaam bevonden worden door alle aanwezige deelnemers.