03-02-2019 – Maastricht, Zeer grote brand verwoest voormalige kantine Enci

Op zondagavond omstreeks 18:00 werd de TS van kazerne Maastricht-Noord gealarmeerd voor een brand op het terrein van de voormalige Enci groeve aan de Lage Kanaaldijk in Maastricht. Tijdens het aanrijden van de TS werd vanuit een afstand reeds een behoorlijke zwarte rookkolom waargenomen in de richting van het Enci terrein waarop de bevelvoerder op voorhand heeft opgeschaald naar code “middelbrand” en werd tevens Maastricht-Zuid en de OvD gealarmeerd.

Nadat de brandweer toegang had verschaft tot het afgesloten terrein bleek dat er brand woede in de voormalige kantine van de voormalige Enci groeve. Na een eerste verkenning rondom het pand en overleg met de OvD werd gezien de grote van het gebouw ( ca 15 bij 75 meter) opgeschaald naar “grote brand”

Nadat de bluswerkzaamheden waren gestart ontstond op een gegeven een rookgasexplosie in het gebouw waardoor de brand zich vervolgens via de plafonds verder uitbreiden over het gehele pand en werd er vervolgens opgeschaald naar “zeer grote brand” waarop er 4 TSen werden ingezet voor de brandbestrijding.

Omstreeks 22:15 kon de brandweer het sein “brandmeester” geven en werd er nog enkele uren nageblust. Bij de brand zijn verder geen gevaarlijke concentraties gemeten deze wat schadelijk zijn voor de omgeving.

Foto’s copyright Brandweer Zuid-Limburg –Disclaimer Shortcode