28-08-2019 – Sittard, Grote brand bij biomassacentrale

Woensdagavond omstreeks 18:10 kwam via de alarmcentrale een melding binnen van een mogelijke brand bij de Biomassacentrale aan de Rijksweg-Noord in Sittard. Volgens de melder zou er rook vanaf het dak zichtbaar zijn, hierop werden de kazerne Sittard-Middenweg en kazerne Sittard-Swentiboldstraat gealarmeerd. Nadat de voertuigen onderweg waren werd vanaf een grote afstand een enorme rookwolk gezien door de aanrijdende voertuigen, hierop werd er op voorhand besloten gezien de forse rookontwikkeling op te schalen naar “grote brand”.

Bij aankomst van de eerste voertuigen bleek dat de brand na de eerste verkenning zich op het dak van het pand bevond. Door een snelle blussing vanuit de hoogwerker in te zetten kon voorkomen worden dat de brand zich zou uitbreiden naar het gedeelte waarin de fabriek zelf gevestigd is. Na enige tijd was de brand onder controle en bleek dat een transportleiding voor de aan en afvoer van de materialen voor het opwekken van de energie in brand had gestaan en hierbij ook ervoor heeft gezorgd dat de dakbedekking in brand was gegaan waardoor de forse rookontwikkeling in de omgeving zichtbaar was.

Doordat er brandbare delen naar onder zijn gevallen een berg met houtpulp had deze op een gegeven moment ook vlam gevat en moest deze berg met houtpulp uit elkaar worden gehaald en vervolgens afgeblust worden. Na ongeveer 1 uur was de brand onder controle en werd er nog enkele uren nageblust.

In 2007 werd de Biomassa centrale ook al eens getroffen door een grote brand, destijds was een technische defect de oorzaak van de brand waarbij later een ontploffing volgende. Wat de oorzaak nu is waardoor deze brand ontstaan is nog niet bekend en wordt nog onderzocht.

Melding – Binnenbrand

Nader bericht –  Grote brand + GRIP 1

Foto’s copyright Brandweer Zuid-Limburg –Disclaimer