23-05-2018 – Schimmert, Zeer grote brand

Op woensdagavond 23 mei rond 21:30 uur is de brandweer gealarmeerd voor een brand in een woonboerderij in de Kruisstraat in Schimmert. De brand, die ontstaan is in de accu van een scootmobiel, breidde zich snel uit naar de woning en de er tegenaan gelegen loods. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Om 2:46 is het sein brandmeester gegeven.

Vanwege de aard van de bebouwing en de snelle branduitbreiding is meteen groot opgeschaald. Deze branduitbreiding is nog verder versneld door het ontploffen van op het perceel aanwezige drukhouders. In eerste instantie is ingezet om uitbreiding naar de buurpercelen te voorkomen. Door een snelle inzet zijn de naastgelegen schuren en woningen zijn behouden gebleven. Ook is de grotere loods, achter de brandende loods, behouden gebleven.

Vanwege de hevige rookontwikkeling is mensen geadviseerd uit voorzorg ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen af te sluiten bij stank- en rookoverlast. De meetploegen zijn ingezet, maar zij hebben geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. De ambulancedienst heeft de 4 aanwezigen personen gezien. Er zijn geen gewonden gevallen.

Om de brand zelf te bestrijden zijn waterwagens uit België ingezet. Hiermee kon de ladderwagen worden gevoed om de brand van bovenaf te bestrijden. Dit was nodig omdat de binnenplaats van de boerderij niet bereikt kon worden vanwege instortingsgevaar van een deel van de voorgevel. Een kraanwagen wordt ingezet om deze gevel neer te halen.

Enexis is ingeschakeld om het gas en de elektra af te sluiten van het brandadres. Vanwege de aanwezigheid van asbest in de woning van het brandadres vindt er morgen onderzoek plaats naar een eventuele verspreiding op een 5-tal percelen die onder de rook hebben gelegen. De bewoners in de nabije omgeving zijn hiervan op de hoogte gebracht middels een bewonersbrief.

Melding – Middelbrand / uitslaande brand

Nader bericht –  Zeer grote brand + Grip 1

Foto’s copyright Brandweer Zuid-Limburg – Disclaimer

.