21-07-2020 – Sittard, Inzet brandweer Chemelot na lekkage

Op dinsdagavond omstreeks 20:00 werd de brandweer gealarmeerd voor een ongeval met een gevaarlijke stof bij een inpandig zwembad van een woon-zorgcomplex aan de Smithlaan in Sittard.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden werd in de machinekamer een kleine lekkage ontdekt en werden in eerste instantie de 4 bezoekers, twee instructeurs en twee zwemmers verzocht het pand zo snel mogelijk te verlaten.

Na een eerste verkenning door de brandweer bleek dat na metingen dat er een verhoogde concentratie werd gemeten. Op advies van de AGS en OvD werd besloten om de zorgwoningen die tevens in het pand bevonden te ontruimen, 23 mensen werden vervolgens geëvacueerd en opgevangen in het naastgelegen verpleeghuis Hoogstaete.

Op verzoek van de OvD werd de brandweer van de bedrijfsbrandweer Chemelot uit Geleen gealarmeerd, hun zijn gespecialiseerd in het stabiliseren van lekkages waar gevaarlijke stoffen bij vrij komen. Door de inzet van de brandweer Chemelot met de chemiepakken  kon de lekkage verholpen worden.

Vervolgens werden er nog diverse metingen verricht in het woonzorg complex en werd er geventileerd om alle gevaarlijke stoffen uit het pand te krijgen. Tegen 23:00 was alles onder controle en konden de bewoners weer terug naar hun woningen.

Melding – Ongeval met gevaarlijke stof

Nader bericht –  Middel HV + GRIP 1

Foto’s & video copyright Brandweer Zuid-Limburg –Disclaimer