18-09-2018 – Valkenburg a/d Geul, Grote brand

Op dinsdagavond om 18:41 uur is de brandweer gealarmeerd voor een brand in een restaurant in een voormalig kerkje in de Plenkertstraat te Valkenburg. Door de grote rookontwikkeling is omwonenden gevraagd bij overlast ramen en deuren te sluiten en de mechanische ventilatie uit te zetten. Het restaurant was deze avond niet in gebruik. Er zijn dan ook geen slachtoffers gevallen.

Na de eerste alarmering is de brand al snel opgeschaald naar grote brand en zijn ook twee autoladders ingezet om de dakbrand goed te kunnen bestrijden. Naast blussing is hierbij ingezet op het voorkomen van uitbreiding naar de torenspits om instorting te voorkomen. Dit is gelukt. Omdat de integriteit van de constructie van het gebouw is aangetast wordt het gebouw afgehekt. Vanwege de grote rookontwikkeling zijn meteen meetploegen in gezet om de concentratie gevaarlijke stoffen te meten. In eerste instantie is gemeten in de nabijgelegen hoge appartement complexen en in het uitgaansgebied. Op beide locaties is geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. Na verloop van tijd is door het blussen en de geringe windsnelheid de rook neergeslagen op straatniveau. In de directe omgeving zijn ook meteen binnen metingen verricht. Ook daar werden geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

Rond 22:30 is het sein brandmeester gegeven. De Plenkertstraat blijft voorlopig afgesloten van de kruising met de Emmalaan tot de Polfermolen voor onderzoek. De nabij gelegen basisschool en de Polfermolen zijn morgen gewoon bereikbaar. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Hier wordt onderzoek naar verricht door de politie en de brandweer.

Melding – Binnenbrand

Nader bericht –  Grote brand

Foto’s copyright Brandweer Zuid-Limburg – Disclaimer