15-06-2019 – Margraten, Burencontactdag

Op zaterdag 15 juni vond rondom de kazerne Margraten en het centrum voor vakmanschap een burencontactdag plaats voor de omwonenden rondom deze locatie. De brandweer gaf tijdens deze dag tekst en uitleg over de werkzaamheden deze wat op deze locatie onder andere worden uitgevoerd. Op het centrum voor vakmanschap worden zowel nieuwe brandweermensen opgeleid tot volwaardige brandweerman of vrouw maar moeten alle medewerkers in de repressieve dienst regelmatig terug komen voor bijscholing en nieuwe cursussen te volgen.

De “buren” waren daarom deze middag uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen op dit terrein. De aanwezige medewerkers gaven uitleg hoe er gehandeld wordt bij een ongeval met beknelling, wat de taak van de brandweer is bij een ongeval met gevaarlijke stoffen. Op het buitenterrein konden de bezoekers aanschouwen hoe een nieuwe groep manschappen deze wat over enkele weken op examen moeten gaan voor het onderdeel brand in hun opleiding onder andere een autobrand moesten blussen met een doorslag naar binnen, verder moest een andere groep een binnenbrand blussen in het “stookhuis” .

Verder konden de bezoekers informatie krijgen bij de brandveilig wonen containers waar de medewerkers tekst en uitleg gaven voor het voorkomen van een brand. Voor de kinderen was er een springkussen ter beschikking gesteld en konden hun door middel van de hogedrukslang deze wat op de tankautospuiten zit de pionnen omspuiten.

Voordat de burencontactdag officieel startte werd er om precies 13:00  uur 1 minuut stilgestaan bij de collega’s die tijdens het uitvoeren van hun brandweerwerken om het leven zijn gekomen. Op de kazerne in Heerlen werd hier tevens het ereteken gemaakt voor de overleden collega’s. Zie hiervoor de foto’s op de volgende pagina: http://fvt-brandweerzuidlimburg.nl/fvt/15-06-2019-nationale-brandweerherdenking/