09-11-2018 – Euregionale oefening

In het kader van de Euregionale samenwerking organiseerde EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentenbestrijding en Crisisbeheersing) op 9 november 2018 een grote Euregionale oefening in Aken. Op treinstation Aachen West werd een botsing tussen een goederen- en personentrein in scéne gezet. Tijdens deze unieke oefening beoefende men de  internationale afspraken tussen de Euregionale hulpdiensten. Vanuit Nederland oefenden onder andere Veiligheidsregio Zuid-Limburg (onderdeel Brandweer Zuid-Limburg) en GGD Zuid-Limburg mee.  

450 hulpverleners oefenden Euregionale afspraken

Bij de grootschalige en unieke Euregionale oefening waren 450 hulpverleners uit de drie landen betrokken. Enkele Zuid-Limburgse bestuurders waren als toeschouwer aanwezig. Zij zagen hoe een botsing tussen een personentrein en een goederentrein in scène werd gezet. Uit een ketelwagon van de goederentrein lekte tevens een gevaarlijke stof, waardoor bij een werkelijk incident ook de omgeving gevaar zou lopen. Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, figureerden universitaire studenten van de universiteit van Aken als ‘slachtoffer’.

Marian Ramakers-van Kuijk, programma-manager EMRIC, over de oefening: „Deze oefening vormde een geweldige kans om de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van hulpverlening te oefenen. De Euregionale afspraken die we in het geval van grote catastrofen gemaakt hebben, konden tijdens deze oefening op een realistische manier beoefend worden. De oefening zal geëvalueerd worden en de lessen die we eruit trekken, gebruiken we om de Euregionale samenwerking in de toekomst verder te verbeteren.”

EMRIC coördineert Euregionale samenwerking tussen hulpdiensten

Het unieke samenwerkingsverband tussen de Euregionale hulpdiensten uit Nederland, België en Duitsland bestaat inmiddels meer dan 40 jaar. Die grensoverschrijdende samenwerking wordt sinds 2005 gecoördineerd door bureau EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing). Gezien de unieke ligging van Zuid-Limburg – ingeklemd tussen Duitsland en België – zijn buitenlandse hulpdiensten op sommige plekken sneller ter plaatse dan de Nederlandse hulpdiensten. Daarom zijn afspraken gemaakt over de manier waarop de hulpdiensten uit verschillende elkaar helpen. Onder leiding van EMRIC worden deze afspraken periodiek beoefend.

Foto’s copyright Brandweer Zuid-Limburg –Disclaimer